© 2015 P&P

wp9abbcc55.png
wp9109b397.png
Boekhandels
Tekst Oorsprong van geweld.pdf

De oorsprong van geweld

Geweld is een van de grootste, zo niet dé grootste gesel van de mensheid. Bij chimpansees stelde men vast dat ze jaagden en zowel in eigen groep maar vooral tegen andere groepen geweld gebruiken. De mens is een jager met superieure wapens die zijn moordende krachten vermenigvuldigen. De geschiedenis van de mensheid is er een van oorlogen en genocides. Er is naast collectief geweld ook ook individueel geweld b.v. van man tegen vrouw. Is geweld van mens tegen mens onvermijdelijk? Of...

 

Download een uitgebreidere tekst (PDF) over
de oorsprong van geweld.

(Klik op onderstaande knop)

Lezingenreeks: de geschiedenis van de mens door Marc Vermeersch

Lezing (3) De oorsprong van geweld

Gebruik van geweld en oorlog zijn één van de grootste plagen voor de mensheid. Sedert de mens verscheen zijn naar schatting minstens 140 miljoen mensen gedood in oorlogen. En de moordpartijen gaan door. Elke dag sterven mensen door de hand van andere mensen…

Vermeersch toont aan dat geweld altijd inherent is geweest aan de menselijke samenleving.

De maatschappijen van jagers en verzamelaars waren niet vrij van geweld. De mens had een dodersinstinct  in functie van een succesvolle  jacht maar gebruikte dit eveneens  tegen andere  mensen. Geweld is ongetwijfeld een erfenis uit het biologische verleden van de mens maar naarmate de geschiedenis vordert spelen culturele factoren een groeiende rol. Wapens in combinatie  met het dodersinstinct van de mens maakten van hem een ware ‘killer ape’ niet in het minst door de kracht en de dodelijke precisie van de wapens die de mens maakte.

Geweld was ook toen vooral aan mannenaangelegenheid. Jongens werden opgeleid om te jagen en te vechten, geweld binnen het gezin trof vooral vrouwen en kinderen.

En er werd altijd wel een reden gevonden om oorlog te voeren: voedsel, territorium, prestige, wraak, vrouwen, …

Moeilijker te verklaren zijn  mensenoffers. Religies hebben wereldwijd mensen geofferd om van hun goden iets in ruil te bekomen. Baby’s, bijvoorbeeld de eerstgeborenen, kinderen, mannen en vrouwen werden vermoord. Niet enkel Maya’s en Azteken maar ook Inca’s, Chinezen, Indiërs, Semieten maar ook onze voorouders de Kelten maakten zich er ook schuldig aan.

Hoe kan dit verklaard worden?

Wie op afstand naar oorlog kijkt kan niet anders dan vaststellen dat oorlog alleen maar verliezers voortbrengt. Aanvallers toen en nu blijven er echter van overtuigd dat de strijd hen uiteindelijk iets zal opleveren.

Nochtans moet geweld voor de mens geen fataliteit zijn. Er is ook veel samenwerking tussen mensen , er is de sterke wens voor vrede. Wat moet uit het verleden van de mens zeker veranderen om in de toekomst geweld in te perken en uit te schakelen?

Marc Vermeersch, De geschiedenis van de mens. Deel I, Jagers en verzamelaars.

Over geweld:

Boek 1, Van pan tot Homo sapiens, p. 80-81(definitie) ,

 

Religie
Kunst
Boekhandels